Понашање за столом

(Приручник за слијепе)

Lloyd C. Videberg i Ruth Kaarlela

Наслов оригинала:
Techniques for Eating, A Guide for Blind Persons
Prepared by Lloyd C. Viderberg, Instructor, Orientation and Mobility Specialists Program
Ruth Kaarlela, Assistant Director, Institute of Blind Rehabilitation
Western Michigan University in cooperation with the Vocational Rehabilitation
Administration, U.S. Department of Health, Education and Velfare

Published by The Graduate College, Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan 1972.

ИЗ ПРЕДГОВОРА

„Слијепа особа често не зна је ли њен начин узимања хране потпуно друштвено прихватљив, а људи који контактирају са слијепима обично нису сигурни што је за слијепу особу прихватљиво те ријетко исправљају њено понашање за столом. Ако нема довољно самопоуздања, слијепа особа избјегава неке друштвене ситуације, које би за њу иначе биле корисне, или у ресторану бира храну за коју није потребан посебан прибор за јело, тањури итд., те на тај начин избјегава неугодности.
Овај приручник не може дати рјешење за све тешкоће на које слијепи наилазе при јелу. Његова је сврха да послужи као оријентир онима који ће на том пољу радити са слијепима – њиховим обитељима и другима који са слијепима непосредно контактирају.
Важно је запамтити да је за стјецање спретности при узимању хране потребна непрестана вјежба под надзором те да одгојитељева похвала знатно помаже при утврђивању знања и стјецању самопоуздања.“

Donald Blasch
директор Завода за рехабилитацију слијепих
Western Michigan University
Kalamazoo, Michigan

УВОД

„… за слијепу особу веома је значајно да научи правилно јести како би се осјећала способном прихватити позив на ручак или вечеру на јавном мјесту.“

Емиле Јавал, 1905.

Иако је основно значење узимања хране опстанак на животу, оброци имају, како каже Емиле Јавал, и друштвено значење. Губитак вида отежава опуштено понашање за столом, које је значајно за уклапање у друштво.
Овај приручник описује на који начин слијепа особа може свладати тешкоће које се јављају за столом због губитка вида. Први дио садржи неколико опћенитих упута, а у другоме су описане специфичне технике које слијепа особа може примијенити у појединим фазама узимања јела.

I. ОПЋЕНИТЕ УПУТЕ

1.. На столу потражите „оријентацијску точку“ – предмет, за којег точно знате гдје стоји, у односу на којег ћете моћи одредити положај осталих предмета. Та оријентацијска точка највјеројатније ће бити дубоки тањур (или тањур за предјело или десерт).
2.. При тражењу предмета на столу, цијело вријеме, ако је могуће, дотичете се стола (да не срушите усправне предмете). За то можете употријебити „технику праћења“ (техника код које горњом страном прстију лагано клизите по равној површини).
3.. Препоручљиво је да за вријеме јела тијело нагнете напријед, тако да је лице над тањуром, ако вам случајно што падне с вилице.
4.. Храну можемо препознати по мирису, по топлини додиром, али и помоћу прибора.
5.. Добро запамтите гдје се налазе поједини дјелови прибора, тањури и здјелице.
6.. Тежина вилице или жлице говори вам о томе колико сте заграбили хране.
7.. Храну можете набости – врх вилице забодете у храну и дигнете је. Овај начин употребљавамо код компактне хране, нпр. месо, печени крумпир. Храну можете и натоварити на вилицу – предњи дио вилице гурните дубоко под храну, вилицу изравнате те је подигнете. Овај начин можете употријебити код растресите или мекане хране, нпр. грашак, пире крумпир.
8.. Тањур мора увијек чврсто стајати на столу. Можете га држати једном руком или притиснути вилицом о стол.
9.. Када храну тешко грабите вилицом, помогните си комадићем круха или жемље, жлицом, ножем или нечим сличним. На тај начин храну лакше гурнете на вилицу. Ако је храна сервирана у посуди с дигнутим рубовима (нпр. разни умаци), гурните је уз руб посуде те је набодите, односно заграбите вилицом.
10.. У току оброка више пута вилицом провјерите гдје се на тањуру налази храна те је помакните према средини тањура или уз руб да би је лакше заграбили или наболи.
11.. За вријеме оброка слијепа особа користи обје руке више од људи неоштећена вида, јер се мора непрестано дотицати стола и предмета ради орјентације.
12.. Ако је потребно:
а. питајте што је на столу,
б. молите нека вам нетко разреже месо,
ц. молите нека вам нетко покаже гдје су поједина јела
д. молите нека вам нетко прелије умак, крему и сл.

II. СПЕЦИФИЧНЕ ТЕХНИКЕ

Како се приближити столу

1.. Једну руку ставите на наслоњач столице.
2.. Слободном руком опипајте наслоњач за руке и сједало да бисте утврдили облик столице и увјерили се да је столица слободна.
3.. Обиђите столицу до предње стране, бедрима се поравнајте уз предњи руб те, да би столица чврсто стајала, једном руком притисните сједало или наслоњач уз под.
4.. У столицу сједајте равно, ногама чврсто уз под и поравнајте се уз руб стола.

Како истражити простор испред себе

1.. Поравнајте се уз руб стола те горњом страном прстију лагано прођите уз руб стола.
2.. Да бисте утврдили гдје је тањур, лагано савините руку и прсте, руку дигните до горњег руба стола те је полако помичите према средини стола док не такнете тањур.
3.. Потражите прибор за јело. При томе вам тањур служи као оријентацијска точка, а руке помичите лијево и десно од њега.
4.. Лаганим пипањем жлице, резног дијела ножа и врха вилице можете препознати врсту прибора за јело.
5.. Савинутом руком и прстима пратите руб тањура. Затим поступно пружите руке и прсте на десно да утврдите гдје стоји шалица за чај или чаша.
6.. Исту технику примјените и лијевом руком да утврдите гдје је тањурић за салату, као и тањур за крух, путар и сл.

Како установити садржај тањура

1.. Руб тањура употријебите као оријентацијску точку, а садржају тањура приближите се одозго врхом вилице. Потом вилицу забадајте у храну према смјеру казаљке на сату. Утврдите која је храна на положају казаљке у шест, девет, дванаест и три сата на основу њене тврдоће и окуса (ако желите, можете храну прињети устима).
2.. Тањур окрените тако да месо дође на положај казаљке у шест сати, поготово ако га треба резати, или тањур окрените тако да је храна која се најмање миче (нпр. крумпир пире) најудаљенија. Ова храна може вам послужити и као потпора при набадању остале хране (нпр. ако желимо грашак натоварити на жлицу, притиснемо га уз крумпир).

Како месо резати вилицом

1.. Руб тањура служи као оријентацијска точка на основу које леђним дијелом вилице утврдите гдје је руб меса.
2.. Једном руком држите тањур да се не миче.
3.. Вилицу поставите на месо приближно 2-3 цм од краја.
4.. Вилицу забодите у месо и њоме зарежите, а кажипрстом притисните на дршку вилице.
5.. Ако комадић не можете помакнути с лакоћом, то значи да га нисте потпуно одрезали или да је превелик.
6.. Комадић набодите на вилицу и дигните.

Како месо резати ножем

1.. Ножем потражите руб меса.
2.. Вилицу, коју држите у другој руци, додирните нож, а потом је забодите у месо приближно центиметар испред ножа.
3.. Вилица вам служи као оријентацијска точка – уз њу режете месо ножем с једне стране према средини, те на другу страну вилице, у облику полумјесеца. Значи, режете око вилице.
4.. Већи комад меса задржите ножем, а одрезани комадић повуците вилицом, нагните се напријед и месо принесите устима.

Како разрезати зелену салату

1.. Вилицу забодите у листове салате који су најближе вама, те ножем зарежите иза вилице.
2.. Вилицу помакните мало према напријед и опет зарежите иза ње.
3.. Притиском вилице држите здјелицу са салатом да се не измиче.
4.. Када желите повући вилицу из салате, салату притисните ножем.

Како намазати путар на крух или жемљу

1.. У почетку ће слијепа особа можда морати држати цијели комад круха у руци, метнути комадић путра на средину те га ножем размазати према ван у свим смјеровима, или
2.. потражите гдје је крух и путар према опису анализирања простора испред себе.
3.. Руб тањура за крух и путар може служити као оријентацијска точка, помоћу које можемо наћи жемљу.
4.. Жемљу преломите, затим техником праћења нађите путар.
5.. Другом руком узмите опет нож и њиме се приближите путру.
6.. Ножем претражите путар, оцијените колико путра требате и одрежите.
7.. Кад имате путар на ножу, принесите нож до круха, метните путар на средину и размажите.

Зачини

1.. Техником претраживања утврдите гдје су зачини. Претражите према пријашњим упутама простор иза тањура те одређено подручје лијево и десно.
2.. Сол можете препознати јер је тежа. Посудица за сол има обично веће рупице. Папар можете препознати по мирису, тежини и мањим рупицама на посуди.

Како солити и паприти

1.. Једном руком утврдите гдје је тањур.
2.. Длан с испруженим прстима држите приближно центиметар од хране.
3.. Сол стресите преко прстију да бисте могли контролирати колико сте истресли, или
4.. сол истресите у длан, а затим је прстима друге руке сипајте у тањур.

Како шећерити напитке

1.. Прије утврђеним начином потражите гдје је шећер.
2.. Дозу са шећером узмите у лијеву руку.
3.. Принесите је близу шалице.
4.. Чајну жлицу узмите у десну руку. Притом малим прстом цијело вријеме одржавајте контакт са рубом шалице.
5.. Шалицу принесите до жличице.
6.. Заграбите жличицом шећер. Као оријентацијску точку употријебите мали прст.
7.. Шећер истресите у шалицу.

За мање искусне особе

1.. Дозу за шећер ставите на стол уз десну страну шалице.
2.. Једном руком држите дозу да се не миче.
3.. Слободном руком заграбите шећер, те га пренесите у шалицу.

Како улити млијеко, каву, чај

1.. Прије описаним начином потражите гдје се налази врч с млијеком.
2.. Врч с млијеком ставите у близину шалице.
3.. Лијевак врча наслоните на руб шалице. При томе нека вам једна рука служи за усмјеравање.
4.. Нагните врч и улијте млијеко у шалицу.
5.. Према звуку и времену моћи ћете утврдити колико сте млијека улили.

Десерт

1.. Техником претраживања утврдите облик посудице с десертом.
2.. Према прибору, облику посуде и температури можете утврдити какав десерт имате испред себе.
3.. Код пита и савијача почните на једном крају, вилицом одијелите комадић и тај поступак понављајте до другог краја комада.

Како пренијети храну с пладња на тањур

1.. Пладањ узмите у десну руку.
2.. Премјестите га у лијеву руку.
3.. Држите га изнад тањура.
4.. Прстима пратите руб пладња док не нађете прибор за захватање.
5.. Храну премјестите на тањур.
6.. На основи температуре пладња можете утврдити гдје је храна.
7.. Можда ће храну требати разрезати или набости.
8.. Ако желите узети жемљу или пециво, потражите руб тањура и руку полако примичите напријед док не додирнете пециво.

Ресторан-самопослуживање

1.. Разликовањем топлог и хладног можемо утврдити гдје су топла или хладна јела.
2.. Помоћ у оријентацији могу бити мирис и звук.
3.. Када стављате јела на пладањ, употријебите руб пладња као оријентацијску точку.
4.. Јела распоредите као на столу.
5.. Када потиснете пладањ низ пулт, пипајте испред њега да не налетите на некога испред себе, а другом руком усмјеравајте пладањ. При томе вам руб пулта служи за оријентацију.
6.. Пладањ принесите ближе тијелу у висину прсију. Пладањ држите с обје стране по средини. Крећите се полако.
7.. Горњим дијелом ногу (јер у рукама држите пладањ) утврдите гдје је столица.
8.. Ако вам више одговара, поравнајте пладањ с рубом стола, а затим га гурните према средини, или
9.. Поставите пладањ на стол одозго, но претходно провјерите је ли стол празан – мали прст испружите према столу и пратите је ли дно пладња ударило о какав предмет на столу.
10.. Када желите јела премјестити с пладња на стол, гурните пладањ према средини стола за ширину пладња од себе, затим систематично премјестите сва јела, или
11.. Пладањ гурните на лијево, односно десно (гдје има мјеста), те јела систематично премјестите.
12.. Када желите дубоки тањур замијенити тањурићем за десерт, дигните тањурић изнад дубоког тањура, овога гурните према средини стола, слободном руком увјерите се гдје је слободно и тамо ставите тањурић с десертом.

Како јести с пладња

1.. Као оријентацијску точку можете употријебити два руба са стране пладња.
2.. Храни и прибору можете се приближити са стране или са стражњег дијела.
3.. Цијело вријеме морате мислити на компактност посуде.

You may also like...

Оставите одговор