Дијана Љубојевић: Једна девојка и два спорта

Данас разговарамо о два спорта која захтевају велику умну спремност и спретност. У питању су параолимпијски теквондо и шах. Два врло занимљива, али не толико популарна спорта на овим просторима. Шта је теквондо, како се тренира, одакле нам долази? По чему су теквондо и шах слични спортови?
На ова и друга питања одговара нам Дијана Љубојевић, државна првакиња и чланица паратеквондо репрезентације Србије која, такође воли и шах! Њену собу красе медаље и пехари које је „побрала“ на такмичењима и турнирима посвећеним овим спортовима.

Шта је теквондо, односно какав је то спорт?

 • Теквондо је Корејска борилачка вештина која представља правилну употребу целог тела које се манифестује кроз покрете руку и ногу, а одликују га ножне технике и брзина. Дели се на пет саставних делова, а то су: основе, форме, самоодбрана, ломљење И борба.

Одакле нам долази?

 • Из Кореје. Назив и вештина Теквондоа званично су ушли у употребу 1955. године, када је корејски генерал Цхои Хонг Хи ујединио различите борилачке вештине које су у то време биле присутне у Кореји, а при чему је доминирала Таекyон вештина која је била стандардни део обуке Корејских војника.

Колико дуго га тренираш?

 • 4 године.

Зашто си се посветила овом спорту?

 • Још као мала сам се занимала за борилачке вештине јер сам обожавала да гледам филмове у којима је глумео Јацкие Цхан, иначе мој омиљени глумац. Последњих година се дешавају многи напади на девојке па ми је и то био један од мотива да почнем да тренирам теквондо јер сматрам да би свако требао бар основе самоодбране да зна.

Како, укратко, изгледа један твој тренинг?

 • Сваки тренинг почињем са загревањем и истезањем јер је то много битно да не би дошло до неке повреде. Онда следи трчање у комбинацији са неким вежбама као што су: склекови, трбушњаци, чучњеви итд. Други део тренинга је посвећен теквондоу, вежбам кретање и правилно извођење одређених удараца. На крају опет иде истезање.

Да ли тренирате са људима који немају никакав хендикеп и да ли постоје разлике на вашим тренинзима?

 • У клубу у ком ја тренирам, а то је теквондо клуб “Лола”, апсолутно не постоје никакве разлике између особа које имају неки хендикеп и оних који га немају. Сви заједно тренирамо и никоме нема попуштања. Можемо само да добијемо казнени тренинг који иначе морају сви да одраде хахаха.

Шта је потребно од опреме за овај спорт?

 • За почетак је довољан само доњи део тренерке и мајица кратких рукава. Касније можете себи да купите кимоно јер је у њему много лакше да се тренира, али није и неопходно.

Да ли ти више значи тимски дух или победа?

 • Лагала бих кад бих рекла да ми није важна победа. Наравно да је то битно, али ми је много важнији тимски дух.

Да ли постоје турнири/такмичења у теквондоу на овим просторима?

 • Категорија П10 у коју спадам (слепи и слабовиди) још увек није довољно развијена у свету па самим тим никад нисам ишла на неко такмичење ван Србије. Ове године је моја категорија по први пут убачена на Европско првенство, а Србија ће имати неколико представника и све то захваљући мојим тренерима који се већ годинама боре за нас. крајем септембра сваке године се паратеквондо промовише у оквиру Београд Опен-а који организује Спортски савез особа са инвалидитетом Београда и то је јако битно јер се на тај начин шири прича о спорту који још увек није довољно развијен. Код нас постоје такмичења као што су: првенство Београда, првенство Србије И куп Србије на којима се такмичим већ две године па сам тако и постала члан паратеквондо репрезентације Србије чиме се јако поносим.

Које су основне разлике између теквондоа и шаха?

 • Кад играте шах углавном седите, а када тренирате теквондо све време се крећете. У шаху не можете да се повредите, једино ако, не дај Боже, паднете са столице хаха. У теквондоу су повреде честе и то је сасвим нормално.

Да ли постоје и неке сличности између ова два спорта?

 • Оно што је заједничко за ова два спорта је коришћење мозга и правилно извођење потеза односно покрета. У шаху имате фигуре за које морате да знате правила како их померате по табли док у теквондоу имате покрете за које морате да знате како правилно да их изведете. За оба спорта морате бити веома сконцентрисани ако желите да све испадне како треба.

Да ли особа која не види може да игра шах са особом која потпуно нормално види и како би та партија отприлике изгледала? Да ли би неко био у бољем положају или не?

 • Свакако да особе које су слепе или слабовиде могу да играју шах са особама које у потпуности нормално виде, али се тад игра на табли за слепе особе. На тај начин долази до равноправности и нико не би био у бољем положају.

Како изгледа шах за слепе, а како онај за слабовиде?

 • Шах за слепе је израђен по принципу Брајеве азбуке. Поља за шаховске фигуре су пробушена на средини тако да се фигуре не би померале приликом додира. Црна поља су издигнута у односу на бела, а беле фигуре се разликују од црних по додатном ободу при дну сваке фигуре. Слабовиде особе, у зависности од остатка вида, могу да бирају да ли ће користити шах за слепе или онај класичан који има равну плочу без рупица на средини сваког поља, без издигнутих црних поља и посебно означених белих фигура, који користе особе које немају никакав проблем са видом.

По твом мишљењу, какво је стање на овим просторима што се тиче шаха и шаховских турнира за људе оштећеног вида?

 • Србија већ годинама има доста добрих шахиста оштећеног вида. Углавном су то мушкарци јер се у њих више улагало па самим тим се они више појављују на разним турнирима. Када су у питању жене, њих нема довољно ни за женско државно првенство где је потребно осам жена. Рецимо, то првенство се само пар пута организовало јер је било тешко наћи довољан број девојака или жена, али су тада учествовале и девојке које једва знају да померају фигуре само да би се тај турнир одржао.

Да ли идеш на таква такмичења и зашто?

 • Учествовала сам на неколико турнира док су се одржавали, али с обзиром да се таква првенства више не организују, играм шах само са пријатељима.

На који начин шах може постати занимљивији и заступљенији на овим просторима?

 • Мислим да је потребно да се много више улаже у особе које заиста воле шах, а поготово у младе људе. Треба им дати шансу. На тај начин ће се моћи организовати више турнира јер би самим тим било и више заинтересованих и пријављених.

Преузето – Балкански мали дневник слепих и слабовидих

You may also like...