John Bramblitt: слепи уметник са маштом

Американац Џон Брамблит је успео да победи страх, депресију и бес који су га преплавили кад му је било 30 година, пошто је призоре света у његовим очима заувек заменила потпуна тама. Слепоћа га, међутим, није спречила да јој се прилагоди и развије се на тај начин да су боје у његовој свести добиле нови облик. Он је, учећи да слика, искорачио из потпуне помрчине у којој се ненадано нашао.

Он је уметник чији рад карактеришу смеле и изразите боје, чије су емоције уграђене у дубинама слика. Џон је створио сопствену технику. Он успева да комбинује боје осећајући врховима прстију различите текстуре уља. Такође се користи прстима да би усмеравао четкицу по платну и да би упознао нове објекте које жели да слика, чија се представа ствара веома јасно у његовој свести. Портрети које је Џон насликао недвосмислено показују да се он исто тако добро служи прстима као некад очима. Иако никада није видео своју супругу и сина, он тачно зна како изгледају, јер су њихови портрети невероватно, потресно слични њима у стварности.

Џон често посећује музеје и школе где држи предавања о својој сликарској техници, свом животу и о бојама. Он је човек који у читавој његовој животној причи види само светле боје, без обзира да ли у њој преовладава мрак или светлост.

Преузето из часописа „Литера ноастра“ бр. 4 за 2013. годину
Са Румунског превео Лоријан Попи

You may also like...