Мирјана, слепа девојка која разоружава анђеоским гласом

Она живи у свету таме, али обојаном музиком и најдивнијим нотама.

Тешко је кроз живот корачати, а да притом немате никакву слику о стварности. Да „видите“ своје мисли и жеље, а да заправо не знате ни како изгледа ваш најбољи пријатељ. Мирјана Марјановић (32) скоро у потпуности је изгубила вид услед урођене дегенерације мрежњаче, али је то није спречило да јури своје животне снове и да редом испуњава један по један сан.

Од малена је маштала да изађе на бину, да сви рефлектори буду уперени у њу, да је публика са аплаузима дочекује и да она буде у центру пажње. У детињству је већ и показивала таленат за певање, па је тако знала да ће јој једног дана то бити животни позив.

Мајка ју је током одрастања учила самосталном кретању, научена је да функционише без велике помоћи најближих, а та њена самосталност донела јој је могућност да се озбиљно исшколује. Завршила је средњу музичку школу, одсек за соло певање као и средњу медицинску школу, одсек за физиотерапеута. Касније је постала студент Факултета музичке уметности где је завршила смер музичке педагогодије. На предавања и натраг у студентски дом ишла је сама свакодневно.

– Не волим да молим људе да ми помажу па ми је тако било најтеже на факултету када ми не кажу пријатељи да је окачено неко саопштење о померању испитних рокова, уписа оцена или часова. Такође, тешко је било и када је требало да попуним неки формулар или молбу. Школовала сам се на Брајовој азбуци, а све ноте које је требало да се пишу одговарала сам усмено и свирала на клавиру – каже Мирјана.

Данас она има радно искуство са децом у вртићу и основним школама, где је са њима учила песмице. Како каже, то је највећи изазов и највећа радост када може малишане да научи нечему. Са друге стране, они су и најискренији па су тако могли да причају на многе теме које се деца нису либила да покрену.

– Једно дете ми је пришло и питало ме је: „Да ли ви видите само црно?“ Верујте да ме је то оставило без одговора, јер нисам знала како да му објасним да кад човек не види ништа, он не види ни црно – присећа се Мирјана.

Са њом смо разговарали непосредно након наступа у инклузивном кабареу „Сви смо исти“, где је награђена громогласним аплаузима након извођења песама попут оних најзахтевнијих од Витни Хјустон. Ипак, тако префињена места нису једина где можете да сретнете Мирјану.

– Живим од певања по ресторанима, са оркестрима који се баве народном музком и радим све врсте забава. Ослушкујем жеље гостију, шапне ми неко из бенда каква је атмосфера… То је један посебан изазов јер ту долазе људи који хоће да се опусте и проведу, слободно разговарају, неки слушају, неки не. Наизглед је опуштенија атмосфера, међутим људи и те како памте све што урадим – искрена је Мирјана.

Ова прича о животу Мирјане носи поуку упорности и истрајности онда када мислите да је све против вас. Није важно да ли видите очима, већ је битно да гледате срцем и водите се животним путем којим оно жели.

Њену целу животну причу погледајте у видео прилогу:

Преузето – Аска женски магазин

Насловна фотографија: Драган Мујан (Аска женски магазин)

Ово је једна од најбољих Мирјаниних интерпретација на Коларцу:

You may also like...