Занимљиве чињенице и занимљивости о слепим људима

Покушаћемо да вам дочарамо како изгледа живот слепих људи кроз кратке занимљиве чињенице.
Колико на свету има слепих људи, како настаје слепило и још прегршт занимљивости смо припремили за вас.

 1. Од 253 милиона људи са оштећеним видом на свету, 36 милиона је потпуно слепо.
 2. Занимљиве чињенице нам указују да на свету постоји милијарду људи са оштећењима због којих је тешко видети ствари које су им близу.
 3. Осамдесет и девет посто свих људи са оштећењима вида живи у земљама са ниским или средњим нивоом прихода.
 4. Родна подела људи са умерено до тешким оштећењем вида блиска је подели опште популације: 55% су жене и 45% мушкарци.
 5. Занимљиво је да више од 75% свих случајева тешког оштећења вида или пуне слепоће може се избећи правилном негом здравља и вида.
 6. Утврђено је да је 2015. проценат популације са оштећењима вида опао на 3,37%, у односу на 4,58% 1990.
 7. Главни узроци оштећења вида су катаракта, старосна дегенерација макуле и неисправљене рефракционе грешке.
 8. Добра занимљива чињеница је да је током протеклих двадесет година, број људи у свету чије је оштећење вида изазвало заразне болести је опао.
 9. Последњих година истраживачи су истраживали везу између вида и додира, теоретишући да особа може добити еквивалентне информације о предмету додиром као и виђењем.
 10. Научници су открили да је слепило често праћено повећаном осетљивошћу на додир, што их доводи до претпоставке везе између начина на који људски мозак обрађује и визуелне и тактилне информације.
 11. Часопис Rolling Stone изабрао је Raia Charlesa за 10. место на њиховој листи 100 највећих музичара свих времена.
 12. Занимљиве чињенице нам указују да међу познате модерне музичаре који су такође били слепи су Rai Charles, Stevie Vonder, Jose Feliciano, Art Tatum и 12-жилни блуз гитариста Blind Villie McTell.
 13. Једно истраживање је показало да слепа деца узраста од 3 до 16 година имају тенденцију да надмаше своје слабовиде у тестовима како краткорочних тако и дугорочних меморијских способности.
 14. Занимљиво је да су истраживачи открили да неки слепи и особе са оштећеним видом могу да користе окципитални режањ, део мозга који обрађује вид, када ступају у интеракцију са светом додиром.
 15. Показало се да илузија Muller-Liera, оптичка вежба којом се гледалац превари да није у стању да правилно идентификује средиште низа стрелица, има сличне резултате када се додиривана верзија теста даје урођеном слепом субјекту.
 16. Aldous Huklei, аутор књиге Brave New World, постао је готово потпуно слеп у тинејџерским годинама. Касније у животу вратио је већи део свог
  вида, приписујући заслуге за неортодоксни третман: Метода Батеса – препоручује да се никада не користе наочаре за очи и редовно излажу очи сунцу.
 17. Једна занимљива чињеница о слепим и познатим – Helen Keller упознала је проналазача телефона Alekandera Graham Bell-a у доби од шест година. Њих двоје су остали пријатељи током целог живота, а Keller је Bell-a сматрао очинском фигуром.
 18. Један од омиљених хероја модерне историје, Helen Keller је од непознате болести постала слепа и глува са само 19 месеци.
 19. Почетком 20. века процењено је да су две петине свих случајева слепила у Америци узроковане оптхалмиа неонаторум, инфекцијом која се на новорођенчад преноси од мајки са венеричном болешћу.
 20. Helen Keller, најпознатија по свом залагању за слепе и глуве, такође је дуги низ година била отворени антикапиталиста, идући толико далеко да се придружила Социјалистичкој партији 1909.
 21. Jorges Luis Borges, важан аутор и песник 20. века, често је у своје радове уносио референце на своје искуство напредовања у потпуно слепило.
 22. Неуролог Oliver Sacks, познат по својим најпродаванијим књигама које описују стварне историје случајева неуролошких проблема, искористио је сопствени наступ слепила из тумора као катализатор за нову књигу фокусирану на субјекте са оштећеним видом.
 23. Још једна занимљива чињеница о познатима: познати италијански тенор Andrea Bocelli рођен је са глаукомом на једно око, остављајући му само 10% вида – што је изгубио са 12. године. Филм заснован на његовој аутобиографији The Music of Silence објављен је 2017.
 24. Брајева азбука, систем за читање / писање који користе слепе особе широм света, користи аранжмане са подигнутим тачкама за представљање појединачних алфанумеричких знакова. Систем је толико једноставан и елегантан да је прилагођен за скоро сваки познати језик.
 25. Непрофитна организација Америчка фондација за слепе (AFB) основана је 1921. године. Са Helen Keller као једном од првих гласноговорница, AFB је моментално успео у прикупљању средстава.
 26. Занимљиво је да се традиционално сматра да је старогрчки песник Хомер био слеп. Иако се о његовом животу зна врло мало, лик у Одисеји, слепи минстрел по имену Демодокос, генерално се тумачи као приказ самог Хомера.
 27. Ослепљен у доби од три године, Луј Брај је имао само 15 година када је његово име.
 28. Chris Holmes, сада британски вршњак у Дому лордова, освојио је укупно 15 медаља (девет златних, пет сребрних, једну бронзану) на Параолимпијским играма од 1988. до 2000.
 29. Будући да је импресионистички стил сликања француског уметника Цлауде Монет-а подразумевао недостатак детаља и мешање многих боја, његово слепило касније у животу у почетку није било препознато.
 30. Један средњовековни краљ Чешке био је понекад познат под називом Краљ Чешке Јован Слепи због катаракте у једном оку, за коју су многи веровали да је Божја казна. Краљ Џон је одбио да послуша и гласине и његово стање, инсистирајући на борби у Стогодишњем рату за Француску, где је убијен на бојном пољу.
 31. Симпатичка оптхамалија је појава слепила код којег је повређено само једно око, али друго око развија симпатичко запаљење које доводи до слепила на оба ока.
 32. Занимљивости о слепима нам укразују да се брајева азбука пише или Брајевим словом (слично машини за писање) или пробијањем рупа у папиру оловком; затим се чита једноставним преласком прстију преко неравнина.
 33. Као и већина суперхероја, и Марвелов Даредевил има и супер моћи и елитни тренинг; за разлику од осталих ликова стрипова, међутим, Даредевил је такође потпуно слеп.
 34. Делфини и слепи мишеви користе ехолокацију, ехо, а не вид, да би се кретали околином. Забележено је неколико случајева слепих особа са истом способношћу. Нарочито један слепац, Daniel Kish, активно је следио ову способност, учећи како да испушта кликове који ће одзвањати и помоћи ће му у уским просторима.
 35. Занимљиво је да слепи људи имају тенденцију да буду спретнији од већине људи који виде у коришћењу звука за навигацију околине. Међутим, истраживање је открило да уместо због појачаног осећаја звука, ова способност је резултат повећане мождане активности која омогућава особи да извуче више информација из онога што чује.
 36. Упркос неким популарним концепцијама, студије нису пронашле разлику у осетљивости на мирис, звук или равнотежу слепих особа у поређењу са њиховим виђеним колегама. Слепи људи, међутим, показују значајну разлику у осетљивости на додир.
 37. Занимљиво је да црна или зелена боја за очи коју су мушкарци и жене обично носили у древном Египту коришћена је као део светог верског обреда. Али боја је такође била помешана са мастима које су имале антибиотске елементе, па је могла да помогне у лечењу и / или спречавању очних болести које су биле раширене у то време.
 38. Према Новом завету, апостол Павле је три дана ослепео након сусрета са васкрслим Христом. Казало се да је Павлов вид враћен тек након што је локалном хришћанину по имену Ананија у визији заповеђено да пронађе Павла и излечи га.
 39. У Софокловој чувеној драми Едип Рекс, откривши да је нехотице убио свог оца и оженио се његовом мајком, краљ Едип се слепи избодујући му очи
 40. У једној верзији мита о Тиресију, Атина га је проклела слепилом као казну јер ју је видела голу. Када су је питали за милост, уместо да му врати вид, Атина је дала Тиресију способност да гледа у будућност.
 41. Очни пси (пси водичи) тренирани су да буду интелигентно непослушни када примете опасну ситуацију које њихов водитељ можда није свестан.
 42. Узгајање, узгој и дресура ових паса кошта око 50.000 америчких долара.
 43. Занимљиве чињенице нам указују да су најчешћи типови раса који се користе као пси водичи за особе са оштећеним видом су немачки овчари, лабрадорски ретривери и златни ретривери.
 44. Иако нису чести, стандардне пудле се понекад користе као пси водичи слепих особа са алергијама.
 45. Уобичајена заблуда о виђењу паса водича је да они могу читати саобраћајне сигнале, али пси су слепи за боје и нису довољно интелигентни да би разумели различите симболе. Уместо тога, слепи водич пса ослања се на звук да би му дао команду да пређе, а пас је одговоран да одбије ако види препреку.
 46. Занимљиво је да је између 1952. и 2005. године, шест глумаца номиновано је за награду Оскар за глуму слепих ликова, укључујући Audrey Hepburn, Al Pacino и Jaime Fok.
 47. Као што и само име говори, неко ко је само правно слеп није нужно слеп, али једноставно може имати тако слаб вид да, чак и са корективним сочивима, влада сматра да нису у могућности да виде у сврху добијања возачких дозвола и помоћи за особе са инвалидитетом.
 48. Од 2015. године, милион Американаца је било правно слепо, али због старења генерације Baby Boomer, предвиђа се да ће се тај број удвостручити до 2050. године.
 49. Отприлике 1 од сваких 5.200 беба у Сједињеним Државама рођено је или са микрофталмијом (неразвијеним очима) или анофталмијом (недостаје једно или оба ока). Оба стања резултирају слепилом које се не лечи.
 50. Чињеница је да је потпуно слепило свако стање у којем особа не може да опази било какве визуелне слике или светлост.
 51. Тридесетих година прошлог века Северна Каролина је спровела попис становништва како би пописала слепе становнике. Истраживање је показало скоро два и по пута више слепих грађана него што је њихово законодавство проценило. Тада је влада основала још много школа и удружења која ће служити овим становницима.
 52. Постоје многе врсте слепила, укључујући способност да се виде светлост и мрак, али не и различити предмети; Визија тунела или цеви са пиштољем, у којој особа може да види све што је директно испред њих, али ништа са обе стране; и немогућност читања отиска уобичајене величине чак и са корективним сочивима.
 53. Постоје докази да трахому, болест која узрокује слепило, може да изазове чаршијска мува, инсект који течност и храњиве састојке жели да добије из људских суза и очне слузи.
 54. Лекари смештени на острву Еллис почетком 20. века проверавали су у очима имиграната знакове трахоме, болести која узрокује слепило. Ако су пронађени знаци болести, особа је окренута, како би се спречило ширење болести у Сједињеним Државама.
 55. Први забележени случај успешне операције катаракте, која је омогућила особи која је била слепа од рођења да стекне вид, догодио се у Арабији 1020. године нове ере.
 56. Највећи број прослеђених порука са неке маилинг листе уради такође лепа особа из Панчева.
 57. Научници Рицхард Грегори и Јеан Валлаце интервјуисали су једну од првих особа излечених од слепила 1960-их. Пацијент је врло брзо могао да препозна предмете који су му били познати када је био слеп и неке боје. После неколико дана, пацијент је признао да је помало разочаран колико је свет био мрачан, посебно након заласка сунца.

Извор: opusteno.rs

You may also like...

Оставите одговор