Мали едукативни приручник

Пре деценију и неколико година приде, волонтерски сам се бавила разним пројектима везаним за слепа и слабовида лица. Овај мини приручник тада сам саставила, и показао се као користан управо нама, који видимо. Можда ће имати исту примену и намену и данас, уколико не знате тих неколико основних правила. У сваком случају, не може да шкоди.

Мали едукативни приручник: вербална и мануелна комуникација видећих и слепих лица (намењено особама које виде, у циљу побољшања квалитета живота)

 • Када вам слепа особа долази у госте, било да је у питању кућна посета или јавно место, потребно је да је ухватите за зглоб шаке и исту јој доведете до руба столице. Такође, када пред слепу особу ставите напитак, истим покретом ваше руке доведите спољну страну њене шаке до обода шоље, чаше или тањира. Обавезно уз то изговорите: „Чаша се налази са ваше десне стране“.
 • Уколико сте у прилици да слепу особу поведете до тоалета, потребно је само да је доведете до врата и кажете да ћете је сачекати испред.
 • Слепо лице увешћете у превоз тако што ћете је држати за подлактицу, да би рука са белим штапом имала слободан пад;
  потребно је још само довести шаку слепог лица до држача или столице. При изласку из возила (аутобуса, воза) идите испред ње, такође је придржавајући за подлактицу. Уколико треба слепо лице увести или извести из аутомобила, потребно је руку особе ставити на кров возила – тако ће слепо лице имати пуну оријентацију у простору око себе.
 • Ако на пешачком прелазу видите особу са белим штапом, никада је својевољно не преводите на другу страну улице;
  наместо тога упитајте је да ли јој је потребна помоћ и сходно одговору се понашајте.
 • Ако ходате градом у друштву слепог лица увек говорите где се тренутно налазите, поред чега пролазите и сл. Такође, мирно упозоравајте на евентуалне препреке на путу тек ако уочите да исте нису примећене помоћу белог штапа. Појаву покретних степеница обавезно најавите на време, као и смер у коме се крећу. Рука која држи бели штап увек мора бити ослобођена од вашег додира.
 • При сусрету са слепом особом изговарајте „Драго ми је што смо се видели“, као и „Поздрављам те, видећемо се ускоро“, без обзира што у том случају само ви видите. Никада не избегавајте у разговору показне елементе, напротив, ваша вербална комуникација их мора садржавати.
 • Могуће је гледати филм са слепим лицем – тако што ћете, осим читања титла уколико филм није синхронизован, описивати као наратор укратко све што се дешава на платну између дијалога. Напр: „Сада је прошао поред црвеног аутомобила, пада киша, сунчано је, чека да се отворе врата…“ и слично, не обазирући се на изречену боју аутомобила. И боје се дају бар делимично објаснити, сопственом поделом на топле и хладне.
 • При спортским активностима слепог лица често је потребно давати правац, тј. тапшањем одеђивати смер где је потребно усмерити реквизит.
 • Уколико слепо лице има пса водича, увек прво станите са стране где се налази слепо лице и питајте за дозволу да ли смете помазити пса. У супротном, довешћете у забуну и слепо лице и самог пса водича.
 • Никада и ни у каквим околностима не избегавајте друштво слепог лица само због његовог евидентног хендикепа;
  такође, никада не изражавајте сажаљење или недоумицу, уколико је пред слепом особом посао који треба обавити. Сажаљивост оставите за неке друге људе и ситуације – слепим људима она није потребна, они су врло често готово па равноправни чланови друштва. Умеју бити несигурни унутар себе, па им свакако пружите подршку али без сажаљења усмереног ка оном са чим они живе. Слободно излазите са њима, уводите их међу своје видеће пријатеље;
  слепи људи вас никада неће довести у нежељену ситуацију, готово увек су то људи са интелигенцијом изнад просека.
 • Уколико сте у могућности да одвојите неколико часова од свог живота – прочитајте наглас једну књигу и снимите то на већ неки од доступних начина. Тако чините сјајну ствар за много слепих људи одједном.
 • Постоје многи начини на које ћете без упадања у непријатне ситуације помоћи слепом лицу, иако је волети их – на првом месту.

Светлана Фуцић
Извор: Facebook профил.

You may also like...

Оставите одговор