Пет најпознатијих музичара оштећеног вида на свету

Недостатак вида је једна од највећих драма коју човек може доживети. Некоме се може догодити да се роди у мраку и да до смрти ни на трен не угледа светло дана, док ће неко други изгубити вид током живота. У сваком случају, ради се о недостатку кога се људи страховито плаше када само помисле да им се може догодити, али који, на срећу, понекад није довољан да стане на пут појави појединих изванредних талената и способности вредних дивљења.

Добар пример за то су неки музичари оштећеног вида, који су се уписали у историју музичке индустрије света, упркос томе што је њихов пут ка слави био неупоредиво тежи од пута музичара здравог вида.

Реј Чарлс (Ray Charles)

Заиста је тешко рећи да ли прво место на нашој листи заслужује Реј Чарлс или Стиви Вондер. Али ипак, ради потребе класификовања, определили смо се за једног од њих.

Американац Реј Чарлс Робинсон (како му гласи пуно име) родио се 23. септембра 1930. године у Албанију (Албанy), у држави Џорџија (Георгиа). Убрзо после рођења му је дијагностификован глауком, а кад му је било пет година почео је да губи вид. Са седам година више није видео ништа. Међутим, трагедије се нису ту зауставиле. Кад је Реју било свега десет година умро му је отац, а кад је имао петнаест година умрла му је мајка.

Реј Чарлс је развијао свој музички таленат у једној школи за слепе и глуве у Флориди, где је међу предметима имао класичну музику. Када је Реју Чарлсу било педесет година, постао је један од пионира соул музике. Његову грандиозну музичку каријеру чинило је 55 студијских албума, 7 ливе албума и 127 синглова.

Френк Синатра (Франк Синатра) је за Чарлса рекао да је „једини прави геније соул индустрије“. Упркос свом хендикепу, Реј Чарлс је имао много узбудљивих тренутака у животу. Био је два пута хапшен због поседовања дроге (1961. и 1964. године). Реј је имао два брака, али и дванаесторо деце са десет различитих жена.

Реј Чарлс је много волео и шах, који је играо на специјалној табли. Овај велики уметник је преминуо од болести јетре, кад је имао 73 године, 10. јуна 2004. године, у својој кући у Лос Анђелесу (Лос Ангелес).

Стиви Вондер (Stevie Wonder)

Ове године 13. маја, Стиви Вондер је напунио 64 године. Родио се 1950. године у Сагинаву (Сагинаw) у Мичигену (Мицхиган). Право име му је Стевланд Хардвеј Јудкинс (Хардаwаy). Након развода родитеља остаје са мајком и добија њено презиме Моррис.

Мали Стевланд је био превремено рођен, јер се родио шест недеља пре предвиђеног термина. Због тога, крвни судови његових очију се нису адекватно развили, а ситуацију је додатно погоршао и кисеоник који му је био даван у инкубатору. Убрзо после рођења је ослепео.

Упркос слепоћи, био је право чудо од детета, а са свега једанаест година потписао је први уговор са дискографском куцом Мотоwн. Са дванаест година је објавио први албум „Тхе Јазз Соул оф Литле Стевие“. Укупно, Стиви Вондер је до сада објавио 26 студијских албума а најновији је онај из 2005. године под насловом „А тиме то лове“.

Неке од његових најпознатијих песама су „Суперститион“, „Сир Дуке“, „Yоу аре тхе сунсхине оф мy лифе“ или „И јуст цаллед то саy И лове yоу“.

Андреа Бочели (Andrea Bocelli)

Италијански тенор Андреа Бочели родио се 22. септембра 1958. године у регији Тоскана (Тосцана), неколико километара од Пизе (Писа), града чувеног по кривом торњу.

Лекари су саветовали његовој мајци да абортира, тако да није било никакво изненађење кад се испоставило да Андреа има велике проблеме са видом још од самог рођења, када му је био дијагностификован наследни глауком. Када је имао дванаест година, као последица ударца који је добио на једној фудбалској утакмици, дошло је до крварења у мозгу па је Андреа у потпуности изгубио вид.

Када је имао шест година, Андреа почиње да учи свирање на клавиру, а после тога почиње да свира и на саксофону, труби, флаути, тромбону, гитари и бубњевима.

Андреа Бочели је постао чувен 1992. године, када је рок звезда Цукеро (Зуцхеро) снимио заједно са њим једну демо песму, да би је представио Лучану Паваротију (Луциано Паваротти). Пошто је чуо снимак, Павароти је поручио Цукеру да објави ту нумеру са Бочелијем, јер „не постоји нико ко би био бољи за ову песму“.

Андреа Бочели се пре месец дана оженио по други пут. Веронику (Вероница) Берти је упознао 2002, исте године када се развео од прве жене, Енрике (Енрица ) Цензати. Андреа има два сина са Енриком и једну ћерку са Вероником.

Хозе Фелисијано (Jose Feliciano)

Порторикански гитариста и композитор Хозе Фелисијано родио се без вида, 1945. године. И код њега је дијагностификован наследни глауком.

Хозе долази у додир са музиком када му је било три године, јер је његов ујак свирао традиционални порторикански инструмент ла цуатро. Када је Хозе имао пет година, његова породица се преселила у Њујорк, тачније у њујоршки кварт Харлем.

Са девет година, Хозе доспева на сцену порториканског позоришта из Харлема, а кад му је било седамнаест, одустаје од школовања да би се у потпуности посветио музици. Прво појављивање је имао у Детроиту.

Хозе Фелисијано је компоновао чувену празничну песму „Фелиз Навидад“, а објавио ју је 1970. године. Ни њега недостатак вида није спречио да води нормалан живот и заснује породицу. Са својом супругом Сузан (Сусан) има троје деце.

У музичкој каријери, дугој више од педесет година, Хозе Фелисијано се бави разним врстама музике – од класичне, џез, до рок или поп музике.

Ђорђе Николеску (George Nicolescu)

Мада смо на почетку чланка најавили музичаре који су оставили траг у међународној историји музике, одступамо од правила да би смо одали признање Ђорђу Николескуу (Георге Ницолесцу), Румуну чија нас музика одушевљава, и поред тога сто је слеп од рођења.

Ђорђе Николеску се родио у граду Плоештију (Плоиести) 12. марта 1950. године. У музици је дебитовао 1970, када је добио прву награду на фестивалу „Тинерете пе портатив“ (Младост на сцени), али истински познат постао је 1973. са песмом „Етернитате“ (Вечност), коју је компоновао Ђорђе Григориу (Георге Григориу).

Десет година пошто се пензионисао, 2002. године, Ђорђе Николеску се поново појављује на музичкој сцени са хитом „Песма за здравље траве“, у вези са којом је УНУ (позната музичка група из Румуније) хтела да сарађује са њим. Пре две године Николеску је на песми „Живот је крив“ (Виата-и де вина) сарађивао и са реномираном музичком групом Схифт.

Ђорђе Николеску никада није видео своју супругу Ђорђету (Георгета) и своје двоје деце. Један од најтужнијих догађаја у његовом животу, према изјави датој за новине Слобода (Либертатеа), десио се на почетку Ђорђеове каријере, када је композитор који га је открио, хтео да га одведе на један фестивал у Венецији. „Уклоните слепца одавде“ био је одговор који је композитор примио.

Чланак преузет са сајта: zutv.ro

Са румунског превео:
Лоријан Попи

You may also like...

Оставите одговор