Хоакин Родриго Видре – славни слепи композитор

ХОАКИН РОДРИГО ВИДРЕ
МАРКИЗ ОД ХАРДИНЕС ДЕ АРАНХУЕС
(1901-1999)

Хоакин Родриго се родио у месту Сагунто у Шпанији 22. новембра 1901, на дан Свете Сесилије – заштитнице музике. Кад је имао три године изгубио је вид као последицу дифтерије. Године 1909. у Валенсији почиње да учи солфеђо, свирање на виолини и клавиру, а касније похађа часове хармоније и композиције код чувених професора (Франсиско Антић, Енрике Гомез, Едуардо Чавари). Године 1923. почиње његово музичко стваралаштво.

Почев од 1927. Хоакин Родриго живи у Паризу и уписује Вишу музичку школу, где му је предавао Пол Дика. Убрзо ће се у Париским музичким круговима показати као талентовани пијаниста и композитор који се спријатељио са Равелом, Милхаудом, Хоне`ером, Стравинским и Мануелом де Фаљом. Жени се 1933. са пијанисткињом из Турске Викторијом Камхи, која ће од тог тренутка па до своје смрти, јула 1997, бити његова верна брачна сапутница и најзначајнија сарадница.

Године 1949. у Барселони је први пут изведено његово дело „Концерт у Аранхуесу“ за гитару и оркестар – прво његово дело које ће донети међународно признање његовом уметничком генију. Родриго остаје веран стилу који воли да назива „неокастицизам“. Неокастицизам се манифестује кроз укрштање традиционалног тоналитета са класичним формама, те се остварује преплитањем култних елемената традиционалне шпанске музике са савременим звуцима. На тај начин он успева да изгради себи својствен стил: користи најмодернију европску естетику, а истовремено успева да изрази своју личност.

Музика Хоакина Родрига има порекло у културној баштини његове домовине, почевши чак од Шпаније Римског доба па све до савремених песника. Осим његових композиција за клавир, због којих је сматран за једног од најбољих светских музичких стваралаца XX века, вреди споменути његове значајне партитуре за виолину или флауту. Својим самосвојним репертоаром, Хоакин Родриго је допринео да међународна музичка сцена дефинитивно прихвати гитару као концертни инструмент.

Од 1940. његов живот је без прекида био испуњен фестивалима, церемонијама и признањима. Био је члан Академије Бел Арт из Сан Фернанда (1959) као и многих других академија, доктор Хонорис Цауса на многим Универзитетима у Шпанији и иностранству. Хоакину Родригу је, међу многим другим наградама и признањима, 1953. припало и једно изузетно значајно признање – Крст реда Алфонса X „Ел Сабио“, 1963.

Француска Влада му је доделила орден Легије части, Велики крст грађанске заслуге (1966), Награду Фондације Гереро (1990) и Награду Принца од Астуријаса за уметност (1996).

Године 1991. „за изванредан допринос којим је обогатио шпанску музику, којој је његов геније дао нове правце ка универзалном признавању“, Краљ Хуан Карлос И му је доделио племићку титулу Маркиза од Хардинес де Аранхуеса.

Хоакин Родриго је преминуо 6. јула 1999. у Мадриду окружен члановима своје породице.

Аутор: Симона Соаре

Преузето из часописа
Литера ноастра“ бр. 11 за 2003. годину.

Са румунског превео:
Лоријан Попи

Concierto de Aranjuez – Концерт у Аранхуесу:

Андалузански концерт:

You may also like...

Оставите одговор